Sådan holder du dit trægulv

11 november 2020
Maya Hindsberg

Trægulve kan være noget så flotte og charmerende, men de kan også hurtigt blive triste og grimme at se på, hvis man ikke ved, hvordan man skal tage af dem. Det er f.eks. de færreste, der ved, hvor ofte gulvet skal slibes, eller om det skal behandles med lak, olie eller maling.

Her kan gulvkanonen ofte være til hjælp med rådgivning, da de er nogle af de førerende på markedet. Der er nemlig mange ting, du skal blive klog på, så at tale med en ekspert, kan være en rigtig god ide.

Kan dit gulv tåle at blive slebet?

Hvor vidt dit gulv kan tåle at blive slebet, afhænger meget af, hvilket gulv du har og om det er blevet slebet før. Der er f.eks. større sandsynlighed for, at et massivt trægulv vil kunne klare flere slibninger. Her skal man være opmærksom på, at der skal være mindst 4 mm ned til samlingen, inden man sliber, da man ellers risikerer at svække samlingen. 

Hvis du har et lamel gulv, skal du være opmærksom på, at det er bygget op af flere lag. Det øverste er som regel et slidlag, der er lavet af massivt træ, derefter kommer en spånplade i midten og til sidst er der et lag af en billig træsort. Det er slidlagets tykkelse, som er med til at bestemme om du kan slibe dit lamel gulv, da det, hvis det er for tyndt, vil blive slebet ned, så spånpladen kommer til syne.

Kan du selv gøre det?

Det korte svar er ja, det kan du godt. Hvis du altså er villig til at lægge tiden og kræfterne i det. Det er nemlig nemt at finde både maskiner og vejledninger til det. Er du dog i tvivl om dine egne evner til at slibe gulvet, så kan du ofte finde dygtige og billige gulvfirmaer til at hjælpe dig.