Er der forskel på ejendomsskat og grundskyld?

31 december 2020
Camilla Skøtt
image

Det kan være svært at finde hoved og hale i de forskellige boligskatter; der er både ejendomsskat, ejendomsværdiskat og grundskyld. Eller er det bare tre ord for den samme ting? Det tager vi et kig på i denne artikel.

For at svare på de sidste spørgsmål først; nej, ejendomsskat, ejendomsværdiskat og grundskyld er ikke det samme. Men hvis vi så tager et kig på spørgsmålet i overskriften – om ejendomsskat og grundskyld er det samme; ja, så er svaret ja!

Det er lidt forvirrende, men i virkeligheden er grundskyld nok et udtryk, man har opfundet for bedre at kunne forstå, hvad ejendomsskat egentlig er – det er nemlig en boligskat, du som boligejer betaler til kommunen, og den beregnes på baggrund af værdien af den grund, din bolig ligger på.

Hvad er grundskyld helt præcist?

Hvis du undrer dig over, om du nogensinde har betalt grundskyld, så kan vi forsikre dig om, at det har du – hvis du er boligejer, vel at mærke. Den kommune, du er bosiddende i, sender en faktura hvert år (ofte delt i to rater), som du modtager i e-boks.

Det er den enkelte kommune, der selv bestemmer, hvor høj grundskylden skal være – dog skal den ligger i et fastsat spænd mellem 16 og 34 promille. Altså 16-34 promille af den værdi, din grund har.

At kommunen selv bestemmer størrelsen på denne skat betyder, at der kan være forskel på, om du bor på den ene eller anden side af kommunegrænsen. For eksempel har Gentofte en ejendomsskat på 16 promille, mens København har en på 34 promille – og har din grund en værdi af 1 mio. kroner, løber det alligevel op, eftersom grundskyld er noget, der skal betales år efter år, så længe du ejer din bolig.

Udover grundskyld/ejendomsskat skal du også betale ejendomsværdiskat til staten, men det er en helt anden snak, som vi dykker ned i på et andet tidspunkt.