Hjælp til intervention – få den hos et professionelt misbrugscenter

15 september 2019
Astrid Pedersen

editorial

Som pårørende til en alkoholiker eller anden form for misbruger, er hverdagen en daglig kamp, fyldt med dilemmaer og sorg. I det følgende kan du læse mere om, hvorledes du bør forholde dig, når din ven, kæreste eller ægtefælle er ramt af et misbrug – og du ønsker at hjælpe

Hvor finder jeg hjælp til min misbrugsramte pårørende?

Er en af dine nærmeste blevet ramt af et afhængigheds relateret misbrug – for eksempel alkoholisme eller afhængighed af læge ordineret medicin – kan du altid finde hjælp på et misbrugscenter. Det er meget vigtigt, at du ikke tøver med – eller er bange for – at opsøge hjælp, når du ønsker at motivere din misbrugsramte ven, kæreste eller ægtefælle til at modtage behandling.

Der skal nemlig som oftest fares med lempe over for en misbrugsramt person. Mennesker, som har oparbejdet et misbrug, har sjældent (for ikke at sige aldrig) gjort det med vilje, og er kun der, hvor de er, fordi de af en eller anden grund er ulykkelige, og ønsker at flygte fra virkeligheden. En del af denne virkelighedsflugt består i i at benægte – over for sig selv såvel som over for resten af verden – at der findes et problem. Og derfor vil en misbrugsramt person typisk reagere med afvisning og endda vrede, når du forsøger at konfrontere vedkommende med problemet.

Et misbrugscenter vil kunne hjælpe dig med at lægge en strategi for denne konfrontation, således at den bliver virksom og effektiv. Det kan for eksempel være i form af en såkaldt intervention, hvor du trommer andre berørte parter – for eksempel familiemedlemmer, venner og kolleger – sammen for i fællesskab at omvende den misbrugsramte.

Det er dog vigtigt, at du har en plan for forløbet efter interventionen. Også her kan et misbrugscenter hjælpe, med en nøje tilrettelagt behandlingsplan, som kan træde i kraft fra dag 1 – med fuld indlogering og daglig kontakt til dygtige fagpersoner.

Du kan kontakte Stien Behandlingscenter via behandlingscenter-stien.dk og høre mere.