Hvad er en forloren hare?

13 September 2018
Anders Lundtang Hansen

editorial

Nu taler vi forhåbentlig ikke ned til vores læsere, men for lige at forklare begrebet “forloren hare”, skal det lige forklares, at “forloren” er et ældre udtryk for “uægte” eller “falsk”.

Der er således tale om en ret, der er falsk i den forstand, at den ikke direkte holder, hvad den lover, men indholdet i retten er bestemt ikke baseret på luft.

Forloren hare har ikke noget med en hare at gøre, så hvis man sidder og håber på en opskrift på en haresteg, så bliver man måske skuffet, men de nedadvendte mundvige sniger sig måske opad, når vi om lidt forklarer, hvad retten forloren hare egentlig er, hvis man godt kan lide kød.

En forloren hare er forsimplet forklaret et farsbrød af grisekød, som man vikler bacon omkring og serverer med sovs og eventuelt grøntsager, kartofler og andet dertil. Man kan selvfølgelig ændre retten efter forgodtbefindende såsom tilsætningen af krydderier og mængden af fedt i ingredienserne.

Det lyder da meget godt, ikke sandt? Så savner kan pludselig ikke en haresteg længere.

Men vidste du, at man ved at tilsætte en enkelt ingrediens, faktisk ender med at få en helt anden ret?

Hvis du supplerer farsen med svesker, så har du lavet en forloren and, hvilket måske kan hænge sammen med, at man ved andesteg godt kan finde på at fylde dyret med svesker.

Det er faktisk ikke kun disse to eksempler, hvor man laver forlorne retter, for har du nogensinde hørt om “forloren skildpadde”?

Her har vi så ikke at gøre med et farsbrød, da forloren skildpadde går ud på at efterligne skildpadderagout bare uden det mest essentielle: skildpaddekød.

Men for at afslutte med forloren hare, som nok er en af de mest kendte forlorne retter, så håber vi, at du nu kan se, at man ikke skal være skuffet over at få serveret forloren hare eller betragte det som en erstatningsret for noget andet.