Hvornår bliver noget til fotokunst?

03 May 2022
Anders Lundtang Hansen

editorial

Måske er du bekendt med, at der uddeles priser for de bedste reportagebilleder, portrætbilleder med videre, hvor det måske har handlet lige så meget om, at man var det rette sted på det rette tidspunkt, og at man efterfølgende kunne redigere billedet, så det blev virkelig flot at se på.

Men hvor meget redigering skal der til, før det er manipulering?

Og kan man gøre almindelige fotografier til fotokunst?

Hvis man skal gøre en lang diskussion kort, så har det i mange tilfælde vist sig, at hvis man angiver, at noget er kunst, så er det også fotokunst – om det så er stor kunst, eller at andre vil synes om det, så er så en anden sag.

Så du kan sagtens proklamere, at du har lavet fotokunst, om du så har gjort meget ved det eller slet ingenting, og så kan du ende med at blive bedømt af smagsdommerne.

fotokunst

Fotokunst antager mange former

Der er nogle, der har arbejdet med fotokunst siden, de var helt små, og de har nogle kriterier for, hvornår der er tale om fotokunst eller ej; mens der også er dem, som der hårdnakket siger, at man skal bryde rammerne for, hvad fotokunst kan være, for ellers stagnerer det og rykker ikke noget ved folk.

At rykke folk kan både handle om, at det provokerer, eller at man ser skønhed i det på en helt anden måde.

På samme måde er der også folk, der kan lide en bestemt form for fotokunst, mens der er andre, der er mere brede i, hvad de kan lide af den slags kunst – og så ved man måske også, hvad man ikke kan lide.

Med tiden ændrer ens smag sig formentlig, så hvad man tidligere ikke kunne lide, ser man nu stor kunst i.

Og så er det jo også godt at forsøge at rykke sig lidt med ens fotokunst.