Kom ud af medicinmisbruget med hjælp fra et misbrugscenter

17 september 2019
Astrid Pedersen

editorial

Er du nået til et punkt i dit medicin forbrug, hvor du føler, at du skal have flere og flere af dine receptpligtige piller hver eneste dag for overhovedet at kunne gennemføre helt almindelige gøremål? Oplever du depression og angst anfald blot ved tanken om at skulle undvære medicinen – og har du en groende mistanke om, at pillerne er ved at overtage kontrollen med dit liv?

Så er du ikke alene. Titusindvis af personer i Danmark alene skønnes at lide af et pillemisbrug, som er så voldsomt, at de kun kan komme ud af det ved professionel hjælp – de er, med andre ord, blevet pillenarkomaner.

Hvad er pillenarkomani?

Pillenarkomani er en form for afhængigheds betinget misbrug, som opstår, når man går hen og bliver afhængig af eksempelvis angst dæmpende eller søn inducerende medicin – eller af de berygtede opioider, som især er i mediernes og sundheds myndighedernes søgelys i disse dage.

Når man bliver afhængig af opioider, svarer det lidt til at være misbruger af heroin, da det er de samme virksomme stoffer. Opioider som for eksempel Tramadol, Fentanyl eller Oxycontin har, foruden deres smerte stillende effekt, en behageligt berusende virkning, som laver rod i hjernens eget dopamin system.

Derfor er det rigtig svært at komme ud af et pillemisbrug. Som tiden går, vil kroppen kræve mere og mere af den receptpligtige medicin for at opnå den ønskede virkning. Dette kaldes tolerans, og mennesker med høj tolerans skal somme tider op på rigtig mange piller i løbet af et døgn for at kunne klare sig igennem dagligdagens gøremål. Og når først misbruget er nået dertil, skal du have hjælp til afgiftning og afvænning på et misbrugscenter, da det kan være forbundet med endog meget stor risiko at kaste sig ud i det på egen hånd.

Få hjælp til misbrugsbehandling hos behandlingscenter-stien.dk