Ølbrygning – den gyldne drik brygget af kvinder

15 March 2022
Lotte Hindsberg

editorial

I dag forbinder de færreste ølbrygning med kvindearbejde. I stedet ser man en mand, ofte i god stand, som brygger, men sådan har det ikke altid været. I flere tusinde år har det været kvindernes job at brygge husstandens øl. Ofte foregik ølbrygning i husets bryggers. I oldtiden blev kvinderne som bryggede denne smukke gyldne drik med den vidunderlige virkning set på med respekt. Det at de både kunne føde børn og brygge øl var noget ud af det sædvanlige. Senere ændrede dette sig med ølkoner, der solgte øl og mange andre tjenester.

Indtil 1515, hvor det første bryggerlaug blev dannet i København var det stadig kvindernes opgave at brygge det øl der blev drukket hjemme. Efter 1515 begyndte man i storbyerne at købe i stedet for selv at brygge. På landet var det stadig almindeligt selv at brygge gårdens øl. Det har ikke altid været en lille opgave for ikke alene var øllet en vigtig del af manges diæt, der blev ofte også drukket op til fem liter om dagen. 

ølbrygning

Lær at brygge din egen øl

I dag er det selvfølgelig underordnet om du er mand eller kvinde. Har du lyst til at prøve kræfter med selv at brygge din egen øl kan du starte med at købe et startskit og tage et ølkursus for begyndere. Her vil du blive introduceret i det mest basale, når det drejer sig om ølbrygning. Efterfølgende kan du så begynde at eksperimentere med forskellige former for ingredienser og brygmetoder alt efter tid og temperament. Ølbrygning er en hobby man kan dyrke på alle former af ambitionsniveau. Både som glad amatør og som professionel. 

Har du lyst til at lære mere om ølbrygning, kan du også vælge at undersøge YouTube, her findes et utal af videoer og der findes mange bøger der fortæller om ølbrygning i detaljer.