Pillemisbruger? Få behandling på et misbrugscenter

06 January 2022
Astrid Pedersen

editorial

I Danmark er misbrug af diverse afhængigheds skabende stoffer et stigende problem. Rigtig mange danskere lider af et problematisk forbrug af eksempelvis alkohol eller læge ordineret medicin uden selv at være klar over det. Og derfor er det smart at være obs på sit eget forbrug inden fælden klapper og man har udviklet et afhængigheds betinget misbrug.

Hvordan ved man om man er misbruger?

Hvis du er i tvivl om hvorvidt dit forbrug af piller, hash, hårde stoffer, alkohol eller receptpligtig medicin er et decideret misbrug er det en god idé at træde et skridt tilbage og kigge på om – og i hvilket omfang – dette forbrug har eskaleret i løbet af de seneste måneder eller år.

image

Et afhængigheds betinget misbrug har det med at komme snigende hen ad vejen. Har det først bidt sig fast kan det vise sig endog særdeles vanskeligt at slippe ud af dets jerngreb.

Derfor er det vigtigt at du smeder mens jernet er varmt og kommer i behandling mens du stadig er i stand til at erkende dit problem. Der er nemlig ofte talt om et meget lille vindue, idet selvbedrag og fornægtelse er fremherskende dele af afhængighedens anatomi.

Det betyder at du om ikke længe måske slet ikke selv kan se at du har et problem med alkohol eller andre substanser. Og så er du faktisk afhængig af at andre hjælper dig til behandling.

Af samme grund er det smart at rådføre dig med kolleger, venner eller andre pårørende. Bed dem om at være ærlige omkring deres syn på dine vaner inden for det seneste år, og om de har iagttaget nogen forandring. Og du kan samtidig med stor fordel søge rådgivning på et misbrugscenter som om nødvendigt kan tilbyde dig et behandlings forløb med indlogering og tilhørende afrusning eller afgiftning.

Klik ind på behandlingscenter-stien.dk og læs mere om behandling af misbrug.