Slip afhængigheden – få hjælp fra et misbrugscenter

23 september 2019
Astrid Pedersen

editorial

Vil du ud af dit alt for høje forbrug af receptpligtig medicin eller alkohol? Så bør du få hjælp til afvænning på et misbrugscenter. Især hvis dit forbrug efterhånden er blevet så omfattende, at det kan karakteriseres som et misbrug. Et misbrug af alkohol eller af receptpligtig medicin er kendetegnet derved, at du ikke føler, at du kan klare hverdagen uden et ”skud” af enten alkohol eller piller.

Der ud over vil dit forbrug være steget over en periode med sammenhængende forbrug, således at du drikker langt mere alkohol pr dag, end du nogen sinde har gjort før, eller indtager mange flere piller end foreskrevet. Og sidst, men ikke mindst, vil et fravær af indtag medføre meget hårde abstinenser med smertefulde fysiske symptomer og mentale symptomer så som depression og delirium.

Derfor bør du aldrig forsøge dig med at kvitte hverken alkohol eller receptpligtig medicin ”kold tyrker”, men i stedet opsøge et professionelt behandlingscenter. Her vil du kunne få den nødvendige assistance til såvel afgiftning og afrusning som til en afvænnende behandling indeholdende terapi og gruppeforløb.

Hvorfor skal jeg lade mig indlogere på et behandlingscenter?

Du tænker måske, at det ikke er nødvendigt, at du bor på det valgte behandlingscenter i flere uger for at blive afvænnet. Det tager jo allerhøjst en lille uges tid at komme ud af den fysiske afhængighed – og resten kan du vel klare selv?

Desværre forholder det sig sjældent sådan, at en misbruger kan holde sig fra sit stof, blot fordi kroppen er afgiftet. Der er nemlig mange flere forhold end den fysiske afhængighed, som spiller ind, når det handler om misbrug. Vanens magt er svært at bryde, og det gøres mest efektivt ved at fjerne den misbrugsramte fra hans eller hendes miljø, og samtidig gøre de afhængighedsskabende substanser utilgængelige for vedkommende.

Du kan læse mere om misbrugsbehandling på behandlingscenter-stien.dk