Vinylens comeback: Et kig ind i pladespillernes historie og genoplivning

14 October 2022
soes Svane

editorial

I slutningen af 70’erne og begyndelsen af 80’erne var vinylplader et populært medie. Dengang spillede man dem på en pladespiller, som er et mekanisk kredsløb, hvor lydsignalet bliver overført fra pladen til højttalerne.

I dag er vinylplader genoplivet som et mode- og kvalitetsbevidst alternativ til cd’er og digitale downloads.

Vinpladernes historie

Vinylplader blev opfundet i 1877 af Thomas Edison. Han udviklede en teknik til at skabe riller på en vokscylinder, som kunne bruges til at lagre og afspille lyd. Denne nye opfindelse blev kaldt for fonografen. De første vinylplader blev fremstillet af shellak, en harpiks, der udskilles af et insekt, som levede i Sydøstasien. Det gjorde dem meget skrøbelige, og de kunne let gå i stykker.

I 1948 blev de første vinylplader introduceret. De var lavet af polyvinylchlorid (PVC), som var et meget mere robust materiale end shellak. Vinylplader blev hurtigt populære, fordi de var mere holdbare og kunne afspilles på alle typer pladespillere.

Men i slutningen af 1970’erne var vinylplader ved at miste terræn til nyere teknologier som kassettebånd og cd’er. Pladeselskaberne holdt op med at trykke vinylplader, og pladespillere blev mindre almindelige.

vinyl

Vinylpladernes comeback

I de seneste år er der imidlertid kommet en fornyet interesse for vinylplader. Flere og flere mennesker køber pladespillere og samler på vinylplader. Nogle mennesker siger at vinyl lyder bedre end cd’er eller digitale downloads, fordi de er mere analoge. Det betyder, at lydbølgerne lagres på pladen på en mere naturlig måde.

Vinylplader anses også for at være mere “ægte” end digitale musikfiler. De er fysiske genstande, som man kan holde i hånden og se på. Og de har en vis nostalgisk værdi for folk, der voksede op i vinylens tidsalder.

Hvis du overvejer at købe en pladespiller og starte din egen vinylsamling, er der et par ting, du bør vide. For det første skal du købe en pladespiller, der kan afspille både 33 RPM-plader og 45 RPM-plader. Du skal også at købe en phono forstærker, som er en enhed, der forstærker signalet fra pladespilleren til dine højttalere.

Og endelig skal du sørge for, at du har nok plads til at opbevare dine vinylplader! De kan fylde meget, så måske skal du investere i nogle hylder eller skabe.